ŞİRKETLERİN DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN KENTLERİNDEKİ YATIRIM VE BÜYÜME SIRLARI

Los_Angeles_City_Hall_and_sister_cities

 

Kentler büyümek ve zenginleşmek ister. Şirketler de öyle… Ve bu ikisinin (kentlerin ve şirketlerin) kaderleri birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdır.

Kentlerin sosyal yaşamı hakkında çok şey yazılıp çiziliyor ancak ekonomik yaşamları hakkında pek bir şey söylenmiyor. Oysa uygarlık tarihi boyunca ilk kez kentleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Yani dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası artık kentlerde yaşıyor ve kentler dünyadaki toplam GSYİH’nin yüzde 80’ini üretiyor.

Dolayısıyla bir kentin ekonomisi, küçük işletmeleri, KOBİ’leri, büyük yerel şirketler ve çokuluslu şirketleri kendine çekebilmesine ve elinde tutabilmesine bağlı. Kentlerin büyümesini sağlayan en önemli yatırımcılarsa çokuluslu şirketler.

Çokuluslu Şirketler Yatırım Yapacağı Küresel Kentleri Nasıl Seçer?

Dünyadaki ekonomik aktivitenin yeni bir rota izlemeye başladığı günümüzde orta ve büyük çaplı çokuluslu şirketler, ürün ve hizmetlerini nerede satacaklarına çok iyi karar vermek zorundalar. Yurtiçi pazarlarında, merkezlerin, bölge ofislerinin nerelere kurulacağı, üretim, dağıtım ve satış faaliyetlerinin nerelerden yönetileceği dikkatle belirleniyor. Bu süreçte, doğru kenti seçmek büyük önem taşıyor, çünkü kent avantajı, şirketler açısından ülke avantajından çok daha belirleyici oluyor. Zaten profesyoneller ülkelerde değil, kentlerde yaşıyor.

Hangi metropoller daha fazla gelir ve büyüme vaat ediyor?
Hangi metropoller düşüş sürecinde?
Kentler, pazar güçlerini artırmak için neler yapabilirler?
Çokuluslu şirketler pazarlarını genişletem sürecinde, hangi kentleri nasıl seçerler?
Kentler çokuluslu şirketleri çekme yarışında neler yapabilirler?
Hükümetler büyük kentlere ekonomik açıdan nasıl yardımcı olur?
Çokuluslu şirketlerin ve kentlerin, bu vahşi ekonomik rekabet ortamında toplumsal ve etik sorumlulukları neler?
Pazarlama müdürleri, küresel kent pazarlarından oluşan bir dünyada stratejik ve taktik açıdan neler yapabilir?
 

İşte Harika Bir Plan

Kotler kardeşler, 1993 yılından beri izini sürdükleri “kentlerin ekonomik tablodaki yeri” konusunu kitaplaştırarak bu soruların çok daha fazlasına yanıt veriyorlar. Küresel Pazarları Kazanmak, şirketlerin neden ülkeler ve bölgeler bazında değil, kentler bazında organize olması gerektiğine dair etkileyici bir bakış açısı sunuyor. Dünyanın büyük bölümünün kentlerde yaşadığını düşünecek olursak, kitabın zamanın ruhuna ne denli uygun düştüğü su götürmez. Yazarlar Philip Kotler olunca ortaya çıkan işin çok yönlülüğü de şaşırtıcı değil: Üniversiteler,  CEO’lar, yönetim uzmanları, kamu görevlileri, dev şirketlerin yurtdışı operasyon birimleri, kentsel gelişim uzmanları hatta peyzaj mimarlarından görüşler alınarak yazılan bu kitap, yirmi yıl boyunca ilmek ilmek örülmüş.

Küresel Pazarları Kazanmak, tüm belediye başkanlarının, girişimcilerin, sosyal bilimcilerin, pazarlamacıların, kent planlamacılarının, strtatejistlerin ve politikacıların okuması gereken eşsiz bir plan niteliğinde. Çünkü öyle görünüyor ki, önümüzdeki yirmi yıl boyunca küresel pazar ekonomisini çok uluslu şirketler ile kentler arasındaki etkileşim belirleyecek.

ŞİRKETLERİN DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN KENTLERİNDEKİ YATIRIM VE BÜYÜME SIRLARI” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s