Günümüzde hayatının hızını kesmek ve hiç olmazsa bir süreliğine hiçbir şey yapmamak isteyenler giderek çoğalıyor. Çalışma hayatının hızı, karşı karşıya olduğumuz enformasyon bombardımanı, büyük şehrin bindirdiği stresler herkeste soluk alma ihtiyacına yol açıyor.
Seyahat izlenimleriyle ün salmış bir yazar olan Pico Iyer Sükûnet Sanatı’nda moleküler biyoloji dehası Matthie Ricard, müzisyen Leonard Cohen gibi ünlülerin ve bizzat kendisinin geriye çekilme ve huzur bulma deneyimini aktarıyor.
Bugün dünyada birçok şirket “stres azaltma programları” uyguluyor ve bu tür programların sayısı günden güne artıyor. Örneğin, bilgisayar çipi üreten Intel her salı dört saat boyunca “Sessiz Süre” uygulaması yapıyor. Bu esnada 300 mühendisten ve yöneticiden e-posta kutularını ve telefonlarını kapatmaları, kendilerine “düşünme zamanı” yaratmak için ofislerinin kapısına “Rahatsız Etmeyin” uyarısı asmaları isteniyor. Çalışanlar bu talebi büyük bir ilgiyle karşılamış ve şirket açık düşünmeyi teşvik etmek amacıyla sekiz haftalık bir program başlatmış. Dünya çapında faaliyet gösteren bir gıda firması olan General Mills’te de benzer bir uygulama devreye sokulmuş. Üst düzey yöneticilerin yüzde 80’i karar alma becerilerinde olumlu bir değişim olduğunu bildirirken, yüzde 89’u benzer bir yedi haftalık programın ardından daha iyi birer dinleyici haline geldiklerini söylemişler.
Özetle Sükûnet Sanatı, enformasyon bombardımanı altında sıkışıp kaldığımız, her şeyin olağanüstü hızlandığı ve insanların giderek daha fazla stres yüklendiği koşullarda yavaşlamanın yol ve yöntemlerini gösteriyor. Bizi Hiçbir Yer’e gitmeye çağırıyor.
Pico Iyer’in Türkçe alt yazılarıyla TED konuşmasını izleyebilirsiniz.